Giftfria och ekologiska leksaker

Att välja giftfria och ekologiska leksaker borde vara en självklarhet för alla föräldrar eftersom att ett barn kropp inte har hunnit utvecklas fullt ut och därför är betydligt mottagligare för gifter och kemikalier. Dessutom kommer små barn oftare i kontakt med de farliga materialen, då de stoppar saker i munnen och har känsligare hy. Det resulterar i att de utsätts för en större hälsorisk.

giftfria och ekologiska leksaker

Undvik hormonstörande kemikalier helt

Vissa kemikalier som finns i leksaker är hormonstörande och det är extra farligt. Det beror på att de kan störa kroppens utveckling eftersom att de påminner mycket om kroppens egentillverkade hormoner. Dessutom kan det räcka med mycket små mängder för att en rubbning ska ske. Vanliga negativa effekter som kan orsakas av hormonstörande kemikalier är bland annat att nervsystem och immunförsvar kan ta skada. De hormonstörande kemikalierna finns ofta i mjuka plaster.

Anledningar till att välja giftfria och ekologiska leksaker

Det finns många anledningar till att välja ekologiska leksaker som är fria från gifter. För det första reducerar man de farliga kemikalierna som barnet kommer i kontakt med dagligen, samtidigt som man får färre farliga ämnen i hemmet. För det andra är ekologiska leksaker det absolut bästa alternativet för vår jord eftersom de har en mindre klimatpåverkan än oekologiska leksaker. Dessutom har ekologiska leksaker vanligtvis en högre kvalitet, vilket resulterar i att de kan användas längre, som i sin tur också är bättre för miljön.

Handla leksaker med ett gott samvete

När man handlar ekologiska leksaker kan man göra det utan att känna skuld. Leksakerna är då tillverkade med en miljömedvetenhet och ett socialt ansvarstagande. Vanligt inom ekologi är att produkterna är närproducerade i den mån som går. Vidare kan man försäkra sig om att handeln har gått till på ett schysst och rättvist sätt för alla inblandade parter. Det innebär alltså att alla de personer som arbetar med tillverkningen av leksakerna har behandlats under humana och etiska villkor.

Leksaker som både är pedagogiska och rättvist tillverkade

Utbudet av ekologiska och giftfria leksaker är ständigt under utveckling och fortsätter bara att växa. Därför behöver man inte förlora de pedagogiska och roliga funktionerna bara för att de är tillverkade på ett bra sätt. Ekologiska leksaker är ofta tillverkade av naturmaterial eller noggrant kontrollerade material för att minska hälsorisker och miljöpåverkan.

Hur vet man att en leksak är giftfri och ekologisk?

De företag som tillverkar och säljer hållbart tillverkade leksaker är väldigt noga med att marknadsföra sig själva och tala om att leksaken är ekologisk. På internet finns det mängder av hemsidor som har specialiserat sig på att enbart erbjuda leksaker som är fria från gifter och där man kan läsa precis vad de innehåller. Dessutom finns det flera certifieringar eller märkningar att hålla utkik efter, som bevisar att produkten uppnår särskilda krav som ställts på leksaken. Fördelarna med att välja ekologiskt är många och ett sådant enkelt val kan påverka betydligt mer än vad man kanske först trodde. Sammanfattningsvis är det alltså det bästa alternativet för vår jord, men också för oss.